In de zon zie je geen licht.

zon meten

De zon is 100 stappen, als de aarde 1 stap is.

We zijn in de boomgaard. Omgetoverd tot schaduw-ontdekparadijs.

We hebben ballen, papier, scharen, rietjes, stokjes en klei. Er komen kleden bij, en dozen, en een heleboel zaklampen. Iedereen neemt wat mee. En… we hebben ZON!

Waar is de zon? We kijken niet, doen onze ogen dicht. Waar denk je dat hij is? Vingers gaan naar boven. Waar is de zon precies? En staat hij altijd daar? Beweegt de zon? En wij..? Bewegen wij?

club zon 2. detail

de schaduw is nu hier. het lijkt wel een klok!

Kinderen van 5, 6 en 7. Aan het werk op zondagmorgen over de zon. We meten de grootte van de zon naar verhouding met onze voeten, we lopen de planetenbanen uit M.’ encyclopedie die hij meegenomen heeft, en kijken wanneer de aarde donker is en wanneer het dag is.

zon 8

schaduwen maken in de donkerhut

We maken een zonnewijzer, en als de zon niet meer zo sterk is, maken J. en J. een donkerhut, waar je met je zaklamp schaduwen in kan maken. Want.. in de zon, zie je geen licht.. Dat is nog een hele klus, een lichtdichte plek maken! M. en E. hebben zonnen gemaakt van papier, op een stokje, en T. maakt na zijn zonnewijzer, een slang.

 

club zon 6

aardblijen eten en proosten op de zon!

Om 12 uur precies, als de zon op zijn hoogste punt staat, in het zuiden, tussen oost en west, drinken we heerlijk zoete limonade die F. maakt, en smullen we aardblijen!

Momenten samen worden afgewisseld met momenten alleen. Ons spelen is leren, en ons leren is spelen. Drinken en eten doen we samen. We wachten op elkaar en proosten. Dat is traditie in de club! Vandaag wordt gekozen voor een proost op onze ZON.  Ook stellen we elkaar vragen (Dat is wat anders dan iets niet zeggen, of doen) en zeggen we alleen wat wèl mag en kan, ook dat hoort bij de club. En … we zijn verantwoordelijk voor waar wij verantwoordelijk voor kunnen zijn!

 

Tot volgende week, Hadewych… Ehhh, iets langer nog …. tot de volgende club!

Hadewych Simonis (Heusden, 1971) is kindercoach en trainer voor gevoelige denkers. Velen van hen zijn hoogbegaafd. Omdat het voor hen ook fijn is in een groep herkenning te vinden en aangesproken te worden op hun talent, is er club GRONDIG-HB. Er zijn inmiddels 5 groepen, met kinderen in de leeftijd van 5 tot 13 jaar. Daarnaast verzorgt Hadewych trainingen (ik leer leren, Rots& Water) en individuele trajecten voor gevoelige denkers, en hun ouders.

 

Advertenties